domingo, 14 de diciembre de 2014

LA VÍA AUGUSTA DEL BARRANC LLEDÓ (SANTA BÀRBARA) AL RÍU SÈNIA (ULLDECONA)
ITINERARI RURAL SENDERISTA PER UN TRAM DE LA VIA AUGUSTA ROMANA AL SUD DE TARRAGONA
Fitxa Tècnica
Tipus d’itinerari: lineal (es pot fer un recorregut tancat complementant-lo amb l’itinerari Oliveres Mil·lenàries)
Quilòmetres totals: 18 
Mitjà de transport: bicicleta principalment, encara que també a peu o en cavall.
Descripció de l’itinerari

BARRANC DE LLEDÓ – CTRA. DE STA. BÀRBARA A MAS DE BARBERANS: 2.840 m
Des de la comarca del Baix Ebre, al nord, l’itinerari entra a la comarca del Montsià després de creuar el Barranc de Lledó (Santa Bàrbara). Des d’así el recorregut transcorre bàsicament en direcció sud, enmig de camps d’oliveres, garrofers i tarongers, pel camí rural anomenat camí vell de Tortosa a la Galera, fins arribar a l’encreuament amb la carretera que va de Santa Bàrbara a Mas de Barberans.
Punts d’interès propers: el barranc de Lledó; els antics masos; a Santa Bàrbara, la col·lecció d’Història Natural i les cooperatives d’oli.

CTRA. DE SANTA BÀRBARA A MAS DE BARBERANS – LA GALERA: 4.465 m
Segueix, després de travessar la carretera esmentada i el barranc del Pelós, pel mateix camí i en la mateixa direcció, i uns 1.500 metres més enllà, creua perpendicularment el camí del barranc de les Coves. Continua dret pel mateix camí vell de Tortosa a la Galera i, després de 2.800 metres el camí s’endinsa al nucli urbà de la Galera, just per la rotonda d’accés a la població.
Punt d’interès a la Galera, el Centre d’Interpretació de la Terrissa Galerenca, la torre medieval, el pont, la terrisseria Cortiella, la cooperativa agrícola-molí d’oli i el barranc.

LA GALERA – LES QUATRE CARRETERES: 8.190 m
En creuar la Galera al llarg del Carrer Major, passa pel costat de la torre medieval i pel pont sobre el barranc de la Galera, sortint per l’extrem sud de la població. Aquí hi ha l’encreuament de diverses carreteres, amb una creu de terme, i cal prendre direcció cap a la Miliana per la carretera TV-3314. Al cap d’uns 5.900 m, trobem l’accés al barri de la Miliana, el qual deixarem a la nostra dreta per seguir recte fins a la cruïlla de les Quatre Carreteres, que està a uns 2.300 m més endavant.
Punt d’interès propers: a Godall, l’església de Sant Salvador, la plaça del Pou Bo, el cementiri vell, la cooperativa d’oli, l’àrea de medi ambient i la font de Capdasens; els pous de la Figuera i del Carrascal; el mas de Merades.

LES QUATRE CARRETERES – RIU DE LA SÈNIA: 1.660 m
En aquest punt, deixarem la carretera per la que veníem per continuar recte ara per un camí rural, sense asfaltar, entre marges de pedra en sec. Continuem després per un camí terrer que va fent suaus sinuositats fins passar pel costat de la bassa de rec anomenada el Pantanet, i en pocs metres trobarem les primeres cases de Sant Joan del Pas i la carretera TV-3319, que uneix Ulldecona i la Sénia. Seguim per la carretera a la dreta i uns 50 m més enllà tornem a girar, ara a l’esquerra, deixant la carretera per baixar per una suau rampa fins al riu de la Sénia, que superem per un gual. Des d’aquí fins a Traiguera hi ha 11 km.
Punts d’interès propers: les oliveres mil·lenàries de l’Arion; els barris d’Ulldecona: la Miliana, Sant Joan del Pas, el Barri Castell i els Valentins; el riu de la Sénia; a Ulldecona, el castell medieval, l’església de Sant Lluc, la casa de la Comanda, etc.

No hay comentarios:

Publicar un comentario